← К описанию

Андрей Тихомиров - Από την ιστορία του ελληνικού λαού



Έλληνες: συγκρότηση λαού, μεταναστεύσεις

Έλληνες (αυτονομία – Έλληνες) – οι άνθρωποι που αποτελούν τον κύριο πληθυσμό της Ελλάδας, την Κύπρο. Το όνομα Έλληνες τους δόθηκε στην αρχαιότητα από τους Ρωμαίους από το όνομα μιας από τις μικρές φυλές των Ελλήνων αποίκων στη νότια Ιταλία. Ο ελληνικός λαός άρχισε να διαμορφώνεται γύρω στον 12ο αιώνα. προ ΧΡΙΣΤΟΥ μι. ως αποτέλεσμα της ανάμειξης των αρχαιότερων κατοίκων της Ελλάδας, των Πελασγών, με νεοφερμένους από τη Μικρά Ασία (Τυρσένιους, Κάρες κ.λπ.), οι οποίοι με τη σειρά τους προέρχονταν από τις στέπες των Νοτίων Ουραλίων (όπου οι αρχαιότεροι Ινδοί -Σχηματίστηκε ευρωπαϊκή κοινότητα), και φυλές από τα βορειοδυτικά της Βαλκανικής Χερσονήσου, που τότε αποτελούνταν κυρίως από τέσσερα φύλα: Αχαιούς, Ίωνες, Αιολείς, Δωριείς και κάποιες άλλες, μικρότερες.

Οι Έλληνες ήταν οι αγωγοί ενός υψηλού πολιτισμού, είχαν μεγάλη πολιτιστική επιρροή στους γειτονικούς λαούς, τόνωσαν την ανάπτυξη της υλικής τους παραγωγής και συνέβαλαν στην αποσύνθεση του πρωτόγονου κοινοτικού συστήματος. Η ταξική κοινωνία προκύπτει κυρίως εκεί που αναπτύχθηκε η αρχαία τεχνητή άρδευση, σε περιοχές που συνδέονται στενά με τους αρχαίους αγροτικούς πολιτισμούς. Η μετάβαση των ανθρώπων σε έναν νέο κοινωνικό σχηματισμό συνδέθηκε με διάφορους λόγους, κυρίως με την ανάπτυξη προοδευτικών μορφών οικονομίας και τεχνολογίας. Αυτή η πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας στην εποχή της ταξικής κοινωνίας αντανακλάται στα αρχαιολογικά υλικά – τη διάδοση της κεραμικής και των σιδερένιων γεωργικών εργαλείων. Επιπλέον, το αρχαιολογικό υλικό δίνει μια ζωντανή εικόνα της ζωής των τάξεων. Με την έλευση της ταξικής κοινωνίας, η ανάδυση των πόλεων, η κατασκευή μεγάλων αρχιτεκτονικών κατασκευών, η εξάπλωση της γραφής, η πρωτοφανής συσσώρευση πολυτέλειας και η εμφάνιση του χρήματος συνδέονται.

Οι πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά με διάφορες πτυχές της ιστορίας του σχηματισμού του αρχαίου ελληνικού λαού περιέχονται στην αρχαία λογοτεχνική παράδοση – τα έργα αρχαίων συγγραφέων που έφτασαν στην εποχή μας σε μια περισσότερο ή λιγότερο πλήρη μορφή, πηγές τεκμηρίωσης: διατάγματα , νόμοι, συμβόλαια, αφιερώσεις κ.λπ. υλικά μνημεία: υπολείμματα κτιρίων, εργαλεία, όπλα, είδη οικιακής χρήσης. Αρχαία ελληνικά δεδομένα. Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν δώσει πολλές νέες πληροφορίες στη μελέτη της ιστορίας της Γεωργίας. Το 1871, ο Γ. Σλήμαν, που ανέλαβε τις ανασκαφές στον λόφο Χισάρλυκ στη Μικρά Ασία, ανακάλυψε τα ερείπια της αρχαίας Τροίας και έναν αριθμό οικισμών που υπήρχαν πριν από αυτήν. Κατά τις ανασκαφές των Μυκηνών και της Τίρυνθας, ο Σλήμαν βρήκε μια τεράστια ποσότητα υλικού που καθιστά δυνατό να μιλήσουμε για έναν ιδιαίτερο μυκηναϊκό πολιτισμό. Το 1900, ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς βρήκε τα ερείπια ενός παλατιού στην τοποθεσία της αρχαίας Κνωσού, γεγονός που επέτρεψε να μιλήσει για τον κρητικό πολιτισμό, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν παλαιότερος από τον μυκηναϊκό.

Από τα λογοτεχνικά έργα, ιδιαίτερα πολύτιμα είναι τα έργα των Ελλήνων ιστορικών. Η αρχαία ιστοριογραφία έχει τις ρίζες της στο αρχαίο έπος, που αντιπροσωπεύεται από διάσημα ποιήματα όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια. Αυτές οι πληροφορίες για τη ζωή της βοιωτικής αγροτιάς κατά τη συγκρότηση της δουλοκτητικής κοινωνίας περιέχονται στα ποιήματα του Βοιωτού ποιητή Ησίοδου – «Έργα και μέρες», «Θεογονία».

Οι επιστημονικές ιδέες για την κρητικο-μυκηναϊκή περίοδο βασίζονται κυρίως σε αρχαιολογικά δεδομένα. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι η αρχή της νεολιθικής εποχής στην Κρήτη χρονολογείται από την 6η-5η χιλιετία π.Χ. μι. Στις αρχές και στο 1ο μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ. μι. στην Κρήτη γίνεται μετάβαση από την πέτρα στον χαλκό και μετά στον μπρούντζο. Στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. μι. περιλαμβάνουν τις αρχαιότερες κατασκευές των λεγόμενων «ανακτόρων» στην Κνωσό, που ήταν ένα σύνθετο συγκρότημα από μπροστινά δωμάτια, εργαστήρια, αποθήκες κ.λπ., που στη συνέχεια ξαναχτίστηκαν πολλές φορές. Επιπλέον, τα ερείπια κρητικών πόλεων (στη σύγχρονη Τουρκία) και οικισμών ανήκουν σε μεταγενέστερες περιόδους. Στους επόμενους αιώνες, ο υλικός πολιτισμός της Κρήτης, όπως αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα ευρήματα υψηλής καλλιτεχνικής τέχνης, τοιχογραφίες που καθαρίστηκαν στα «παλάτι», πιάτα, εργαλεία κ.λπ., συνέχισε να αναπτύσσεται. Η ακμή του πέφτει στο 2ο τέταρτο της 2ης χιλιετίας π.Χ. μι. Στη Βαλκανική Χερσόνησο, ξεκινώντας από τους πρώτους αιώνες της 2ης χιλιετίας π.Χ. ε., υπό την ισχυρή επιρροή της Κρήτης, διαμορφώνεται στην Πελοπόννησο (Μυκήνες, Τίρυνθα κ.λπ.) και την κεντρική Ελλάδα ο λεγόμενος μυκηναϊκός πολιτισμός, ο οποίος φθάνει στη μεγαλύτερη ανάπτυξή του την εποχή που ήδη εισέρχεται ο πολιτισμός στην Κρήτη. περίοδος παρακμής. Οι φορείς αυτού του πολιτισμού, προφανώς, ήταν οι πρόγονοι των ελληνικών φυλών. Ο πολιτισμός της Κρήτης ασκεί επίσης κάποια επιρροή στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου αναπτύσσεται ο λεγόμενος Τρωικός πολιτισμός, με κέντρο την πόλη της Τροίας.