← К описанию

Андрей Тихомиров - Από την ιστορία του αρμενικού λαού



Διαμόρφωση του αρμενικού έθνους

Ο Αρμενικός λαός σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας αφομοίωσης των αρχαιότερων φυλών που κατοικούσαν στα Αρμενικά υψίπεδα από Ινδοευρωπαίους – μετανάστες από τις στέπες των Νοτίων Ουραλίων. Τα κύρια συστατικά του αναδυόμενου Αρμενικού λαού ήταν: οι Χαγιάσες (που έδωσαν το αυτοόνομα των Αρμενίων, «Χάι»), οι Άρμεν (Άρμινς), οι Ουραρτιοί, οι Χετταίοι και άλλοι. Σύμφωνα με τους αρχαίους αρμενικούς θρύλους, οι Αρμένιοι είχαν δύο προγόνους – Hayk (Hayk) και Aram, χρησίμευσαν ως μυθική απόδειξη του γεγονότος ότι ο αρμενικός λαός σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο κύριων στοιχείων – των Hayases και Armens (Armins ). Αυτοί οι θρύλοι αντικατοπτρίζουν επεισόδια της ζωής και του απελευθερωτικού αγώνα των φυλών Χαγιά και Αρμέν κατά της εισβολής των Ασσυρίων τον 9ο-8ο αιώνα π.Χ. Αυτοί είναι οι θρύλοι για το "Gadget and Bela", για το "Ara the Beautiful and Shamiram". Οι Hayase είναι αρχαίοι Ινδοευρωπαίοι και οι Αρμένιοι (Armins) είναι εκπρόσωποι των αρχαίων αραμαϊκοσημιτικών φυλών. Διαμορφώθηκε ένας αρμενοειδής ανθρωπολογικός τύπος, διαδεδομένος στον πληθυσμό του Καυκάσου, της Μικράς Ασίας, της Συρίας, που συναντάται και στους Εβραίους.

Η αρχαιότερη τοποθεσία του πρωτόγονου ανθρώπου στον κόσμο, που χρονολογείται από την εποχή του κελύφους και της Αχελίας της Παλαιολιθικής, βρίσκεται στην επικράτεια της σύγχρονης Αρμενίας, αυτός είναι ο λόφος του Σατανι-Νταρ («δώρο του Σατανά, Σατανά από τα Εβραϊκά» αντίθετος, εχθρός») στη νοτιοδυτική πλαγιά του Άραγατς, πρωτόγονα εργαλεία οψιανού και βασάλτη. Μεταξύ αυτών: ογκώδεις πελέκεις με τεθλασμένη ακμή εργασίας, νιφάδες πέτρας, εργαλεία.

Ένα από τα αρχαιότερα κράτη στον κόσμο προέκυψε μεταξύ των κατοίκων των Αρμενικών Υψίπεδων, στενά συνδεδεμένο από οικονομία και πολιτισμό με άλλους λαούς της Δυτικής Ασίας, όπου τα παλαιότερα κράτη που περιβάλλονταν από βάρβαρους λαούς σχηματίστηκαν πριν από οποιονδήποτε άλλο στη γη. Αυτό το πρώτο κράτος ήταν το Ουράρτου. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν οικισμοί των αρχαίων Ελλήνων στην περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας. Στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. μι. σχηματίστηκε το κράτος του Ουράρτου, το οποίο σε όλη τη χιλιετία κατείχε κυρίαρχη θέση μεταξύ άλλων κρατών της Δυτικής Ασίας. Υπό την πολιτική και πολιτιστική του επιρροή βρίσκονταν πολλοί λαοί του Καυκάσου και της Μικράς Ασίας.

Ένωση Αρμενικών φυλών τον 6ο αιώνα. ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ. κατέλαβε την επικράτεια του διαλυμένου κράτους του Ουράρτου και της χώρας του Χαγιά και βρισκόταν σε συμμαχικές σχέσεις με τους Μήδους και τους Πέρσες. Αλλά ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος Α' Υστάσπης, που ξεκίνησε την πορεία μιας επιθετικής πολιτικής, κατάφερε να σπάσει την αντίσταση των Αρμενίων και να προσαρτήσει την Αρμενία στην περσική μοναρχία ως δύο κυβερνήτες (σατραπείες) – το δέκατο τρίτο και το δέκατο όγδοο (το 521-518 ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ).

Στο γύρισμα του 5ου – 4ου αι. προ ΧΡΙΣΤΟΥ μι. Ο Έλληνας ιστορικός Ξενοφών περιγράφει τους Αρμένιους ως εγκατεστημένο αγροτικό πληθυσμό, η κύρια μορφή οργάνωσης του οποίου ήταν η αγροτική κοινότητα. Η αρμενική φυλετική αριστοκρατία συμμετείχε στον κρατικό μηχανισμό της περσικής δυναστείας των Αχαιμενιδών.

Ακόμη και στα μέσα του 19ου αιώνα. Σε έναν βράχο στην όχθη της λίμνης Σεβάν, ανακαλύφθηκε η πρώτη ουραρτική επιγραφή, που έγινε με εντολή του βασιλιά Ρούσα Α', που έζησε τον 8ο αιώνα. προ ΧΡΙΣΤΟΥ μι. Αργότερα, ένα θραύσμα μιας πλάκας με μια επιγραφή βρέθηκε κοντά στο Ερεβάν, το οποίο περιείχε το όνομα ενός από τους τελευταίους βασιλιάδες των Ουραρτίων. Περαιτέρω έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη της πόλης σε αυτό το μέρος. Ανακαλύφθηκε η οχυρωμένη ουραρτική πόλη Teishebaini, που χτίστηκε από τον Τσάρο Rusa II γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα. προ ΧΡΙΣΤΟΥ μι. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μια εικόνα της οικονομικής και πολιτικής ζωής αυτής της πόλης. Στο κέντρο του βρισκόταν ένα φρούριο χτισμένο από τεράστιες, χονδρικά επεξεργασμένες πέτρες και πήλινους ογκόλιθους. Γύρω του απλώνονταν οικοδομικά τετράγωνα με πανομοιότυπα πέτρινα σπίτια. Στην ακρόπολη βρέθηκαν τα ερείπια του παλατιού του Ουράρτου κυβερνήτη. Το παλάτι ήταν ένα τεράστιο συγκρότημα κτιρίων χτισμένο από ακατέργαστα (άψητα) τούβλα. βρίσκεται σε προεξοχές στην πλαγιά ενός λόφου και αποτελείται από περισσότερα από εκατό δωμάτια. Όπως είναι φυσικό, το κάτω μέρος του κτιρίου, οι αποθήκες του παλατιού, διατηρείται καλύτερα. Σε αυτά βρέθηκαν εξαιρετικά έργα της Ουραρτιανής τέχνης. Αυτές είναι οι χάλκινες ασπίδες των βασιλιάδων Argishti και Sarduri, διακοσμημένες διακοσμητικά με εικόνες λιονταριών και ταύρων, μεταλλικά κράνη, φαρέρες με ανάγλυφα ιππέων και άλογα δεμένα σε άρματα (το πρώτο άρμα δημιουργήθηκε στις αρχαίες πόλεις Var στο νότιο τμήμα Ουραλία). Η επιγραφή σε ένα από τα κράνη γράφει: «Ο Σαρντούρ, ο γιος του Αργκίστι, έδωσε ζωή στον θεό Khald, τον άρχοντα, για χάρη του». Το κράνος είναι μεγαλοπρεπές και όμορφο. Απεικονίζει μια σειρά από ιερά δέντρα, στις πλευρές των οποίων στέκονται θεοί με κέρατα κράνη και πίσω τους ένας στρατός – ιππείς και πολεμικά άρματα. Σε μια από τις αποθήκες του φρουρίου, ανακαλύφθηκαν πολλά χάλκινα κύπελλα με επιγραφές. Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στο παλάτι, υπήρχαν πολλά διακοσμητικά που έφεραν από την Ασσυρία και την Αίγυπτο. Μεταξύ άλλων στοιχείων βρέθηκε σημαντικός αριθμός πήλινων πινακίδων με σφηνοειδή κείμενα. Αυτό υποδηλώνει ότι το σφηνοειδές αρχείο φυλασσόταν στο φρούριο. Πιθανώς, το διοικητικό κέντρο του βόρειου τμήματος της χώρας βρισκόταν στον λόφο Karmir Blur, ένα φρούριο στο οποίο έμενε ο κυβερνήτης και βρισκόταν μια στρατιωτική φρουρά.